България подкрепя членството на Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО


Това заявява държавният глава Румен Радев в разговор с Младен Иванич, председателстващия тричленното Председателство на Босна и Херцеговина, предават от пресцентъра на президентството. Предоставянето на перспектива за членство на Босна и Херцеговина в Европейския съюз и НАТО е важен приоритет за България и ще допринесе за мира и сигурността на целия Балканския полуостров, казва още президентът. Румен Радев и Младен Иванич също така обсъдиха възможностите за бъдещи общи инициативи за ускоряване на икономическия растеж и намаляване на младежката безработица, както и мерки за превенция на политическа нестабилност и етническо напрежение.
 
Активно застъпничество за членство на страните от Западните Балкани в евроатлантическите структури обеща и премиерът Бойко Борисов, който също се срещна с Младен Иванич. Сътрудничеството между институциите на двете държави ще доведе до повече успехи в поддържането стабилността на Балканите, както и в международните усилия за противодействие на радикализма, отбеляза още министър-председателят.
 
Междувременно президентът подкрепи проведения референдум в град Трън, на който 93% от гласувалите заявяват нежеланието си на територията на общината да се открие златодобивна мина. Според Румен Радев това показва, че местната демокрация в България може да функционира успешно. По думите му българските граждани могат да защитят правата си и да се произнесат по проблем, не само от местно, но и от национално значение. Това утвърждава здравето на хората и чистотата на природата като основни ценности на обществото, в което интересите на гражданите са приоритет.
 
 


«Всички новини
 

България подкрепя членството на Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО България подкрепя членството на Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО