Започване на училище в друга страна от ЕС

Kато граждани на ЕС, вашите деца имат право да посещават училище във всяка страна от ЕС при същите условия като нейните граждани.

Те имат право да бъдат записани заедно с ученици от тяхната възрастова група в клас на същото ниво като в тяхната страна без значение от езиковите им умения.

Ако сте гражданин на ЕС, преместващ се да работи в друга страна от Съюза, вашите деца имат право по законите на ЕС на безплатни езикови уроци в новата страна, за да могат да се приспособят към училищната система там.
Имайте предвид, че тази система може да бъде много по-различна от системата, с която сте свикнали. В някои страни например децата отрано се разделят в академични и професионални потоци.

Ето защо в ЕС няма автоматично признаване на училищни сертификати. В някои страни трябва да поискате от националните органи да признаят училищните сертификати на вашите деца, преди да можете да ги запишете в местно училище.

Лична история

Осигурете гладък преход на децата си

Семейство Оуен се местят от Уелс във Франция с децата си на 9, 12 и 17 години. Най-голямата им дъщеря е завършила първата година от своята великобританска матура (A-levels), при която учениците обикновено изучават 3 предмета в продължение на 2 години.

Когато откриват, че френската матура е много по-различна от великобританската – тя обикновено включва изпити по 12 предмета – семейство Оуен решават, че най-добре е дъщеря им да продължи своята матура в международно училище близо до техния град във Франция, а двете по-малки деца да се запишат в местното френско училище.

Коментарите не са разрешени, но trackbacks и pingbacks са отворени.