Варна ще е първата община със собствена техника за измерване на шума


Варна ще е първата община със собствена техника за измерване на шума

 
 
Община Варна е първата в страната, която ще разполага с два собствени уреда за измерване на шума. Това съобщи днес вицепремиерът Валери Симеонов, който на заседание на междуведомствения щаб, отговарящ за сезона във Варна и Добрич, отчете резултатите от направените през уикенда нощни проверки за шума в заведенията в Златни пясъци и на Алея Първа във Варна. Симеонов посочи, че на Алеята е констатирана много сериозна шумова агресия. Както Радио Варна съобщи още в събота, на заведенията са направени предписания и при второ нарушение те ще бъдат затворени.
 
Предстои да бъдат лицензирани двата шумомера, с които вече разполага Община Варна. След това ще започнат и масови проверки на нивата на шума от заведенията в морската столица. Това, според Симеонов, също ще допринесе за подобряване на дисциплината сред заведенията и спазването на закона:
 
playmutemax volume
00:00 / 00:52
 
Плажовете в района на Варна и Добрич са в много добро състояние, допълни Симеонов. По думите му въпреки дъждовете в началото на сезона, големите комплекси в двете области са почти изцяло запълнени. Според вицепремиера институциите като цяло отчитат намаляване на нарушенията през този сезон. Като проблем той открои две заведения в Шкорпиловци, които работели незаконно. Те нямат категоризация, уточни Симеонов. По думите му министерството на туризма обаче вече е предприело действия да бъдат узаконени, въпреки че са на плажа.
 
 
Вицепремиерът каза още, че проверяващите от БАБХ са срещнали проблеми  в почивната база на прокуратурата в Бяла. Там е открито месо, неотговарящо на изискванията и е съставен акт. Срещу санкцията обаче се оказва голяма съпротива, обясни Симеонов.


«Всички новини
 

Варна ще е първата община със собствена техника за измерване на шума Варна ще е първата община със собствена техника за измерване на шума