Цацаров разпореди тотална проверка на управлението на Ценко Чоков


                                                            Прокурори и полицаи влизат в кметството в с. Галиче

 
Прокурори и полиция влизат в кметството в с. Галиче, за да извършат тотална проверка на дейността на вечния управник в селото Ценко Чоков, по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров.
 
Проверката за законност на дейността в кметството е възложена на Окръжната прокуратура във Враца и е за повече от 5 години назад – започналия тази есен мандат на Чоков и предходния.
 
Цацаров е разпоредил, при установяване на данни за извършено престъпление от общ характер, "незабавно да бъдат преценявани условията за образуване на досъдебни производства".
 
От държавното обвинение съобщиха, че тя ще е в 7 направления. Първото е за законосъобразността на удостоверителните действия, които Чоков може да извършва като кмет. Той може да заверява пълномощни, верността на преписи и извлечения и подписи на частни документи. За всичко това таксите трябва да влизат в бюджета на общината. "При изпълнение на тази дейност, се изисква създаване на архив, който включва общ регистър на нотариалните заверки, книга, в която се подреждат документите с удостоверено съдържание, печат и щемпели по образец. За извършване на нотариални удостоверявания от органите на местната администрация се събират такси в размерите, определени с тарифата за нотариалните такси, които задължително се внасят в бюджета на общината. Ще бъде проверено  наличието на документацията, като се сравнят удостоверяванията в нея със събирането и внасянето на суми в общинския бюджет", обясняват от прокуратурата.
 
Обвинителите ще проверят и как Чоков е стопанисвал общинското имущество – дали е действал в интерес на населението, според закона и с грижата на добър стопанин, както и дали обектите се използват по предназначение.
 
Ще бъде проверено и дали в кметството не са извършени незаконни адресни регистрации.
 
Четвъртото направление на мащабната прокурорска "инспекция" за това дали кметът Чоков е осигурявал спазването на обществения ред в общината. "По това направление ще се събере информация от преписки в МВР и в прокуратурата, от досъдебни наказателни или съдебноадминистративни производства и др., вкл. ще се извърши съпоставка на данни за последваща дейност на прокуратурата или органите на МВР по случаите, "започнати" от кмета на кметството", посочват от държавното обвинение.
 
Специално внимание ще бъде отделено и на това дали той е организирал опазването на селскостопанското имущество. По това направление ще бъде проверена полската охрана и дали се издирват нарушителите, дали се налагат административни наказания и дали се вземат мерки за възстановяване на вредите, причинени на стопаните.
 
Проверката обхваща и изпълнението на бюджета на кметството, който е част от общинския за Бяла Слатина. Освен това прокурорите ще трябва да установят дали, когато кметът на Бяла Слатина е възлагал функции на Чоков, той ги е изпълнявал съобразно закона. 
 
Преди 10 дни Цацаров е разпоредил на екип от ВКП да отиде в Районната прокуратура в Бяла Слатина, за да провери всички преписки и дела, касаещи Чоков и членове на семейството му. Повод за това стана последният случай, при който студентът Радослав Илиев се оплака, че е бил бит от сина на Чоков - Мартин. Илиев е получил мозъчно сътресение и е бил настанен в болница.
 
След това прокуратурата поиска постоянен арест за Мартин Чоков, но той беше освободен срещу гаранция от 2000 лв., и това доведе до протести в Галиче. 
 


«Всички новини
 

Цацаров разпореди тотална проверка на управлението на Ценко Чоков Цацаров разпореди тотална проверка на управлението на Ценко Чоков