Счупих крак заради заледен непочистен тротоар. Какви са правата ми?


Счупих крак заради заледен непочистен тротоар.Какви са правата ми?

Изграждането, ремонтът и поддържането на тротоарите е задължение на общината. Следователно, отговорна е именно общината. Ако счупя крака  си заради заледен непочистен тротоар, тя ми дължи обезщетение.
 
Мога да търся обезщетението си по съдебен ред, отново в районния съд. Също имам срок, в който да предявя иска – 5 години от инцидента.
 
След падането е добре да посетя лекар, който да ме прегледа. Той ще ми издаде амбулаторен лист, който ще послужи като доказателство в съда. Ако се наложи, да остана в болницата за лечение и наблюдение, болничният лист също ще има доказателствена тежест. Освен това в хода на делото може да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза. Тя ще бъде извършена от лекар. Нейната цел е да установи дали кракът ми е счупен, какви са последиците от това (напр. дали е настъпила неработоспособност, колко силна болка изпитвам и др.), дали е нужно да бъде приложено друго лечение и т.н. 
 


«Назад
 

Счупих крак заради заледен непочистен тротоар. Какви са правата ми? Счупих крак заради заледен непочистен тротоар. Какви са правата ми?